ŞCOALA CU CLASELE I-VIII NR. 2

COMUNA LIŢA, JUDEŢUL TELEORMAN
NUMĂR DE CADRE DIDACTICE: 14
NUMĂR DE ELEVI: 83

Comuna noastră este aşezată în partea de sud a judeţului Teleorman, pe valea râului Olt, fiind traversată de şoseaua judeţeană Turnu-Măgurele – Drăgăneşti-Olt – Slatina, la o distanţă de numai 5 kilometri faţă de centrul oraşului Turnu-Măgurele.
La 1 ianuarie 1935 ia fiinţă Şcoala Mixtă nr. 2 (cum se numea pe atunci), într-o clădire a unui boier de lângă Ferma Liţa, construită în anul 1888, cu două săli de clasă şi cancelarie. În prezent în acest local funcţionează Grădiniţa nr. 2. Şcoala a avut atunci două posturi de învăţători, Elena şi Filimon Petrescu. În anul 1970 s-a dat în folosinţă o nouă clădire, în aceeaşi curte cu cea veche, în care funcţionează şi în prezent Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2. Acest local cuprinde 4 săli de clasă, un laborator şi două cancelarii, la care se adaugă în 1974 încă o sală de clasă, un laborator şi o bibliotecă.
De menţionat este faptul că acest nou local a fost construit în întregime cu ajutorul sătenilor, care au contribuit nu numai cu forţa de muncă, dar şi financiar la sălile adăugate în 1974.
Aşadar, înainte de 1940 şi după, în comună existau două şcoli: una în Satul Nou (şcoala noastră) cu clasele I-IV şi alta în Satul Vechi cu clasele I-VII. Cei mai mulţi elevi de atunci mergeau la şcoală desculţi de primăvara până toamna, cu geacul în care se aflau: cartea de „cetire”, tăbliţa, condeiul şi beţişoarele pentru socotit.
Cu toate că învăţământul de patru clase, apoi de şapte clare era obligatoriu, cu toate eforturile cadrelor didactice din şcoala noastră, unii săteni nu şi-au trimis copiii la şcoală. Motivele: ignoranţa, nepăsarea, precum şi nevoia de ajutor la munca din gospodărie. Mulţi au fost aceia care au rămas în afara şcolii sau au abandonat-o pe parcurs. În special în privinţa fetelor se considera că învăţătura era inutilă.
Astăzi, când învăţământul este modernizat şi obligatoriu, se fac eforturi susţinute pentru şcolarizarea tuturor elevilor, pentru combaterea absenteismului şi abandonului şcolar. Dar lupta cu mentalitatea învechită, cu situaţiile grele de acasă şi cu nepăsarea este destul de grea. Ne putem mândri, totuşi, că din rândul elevilor şcolii noastre s-au realizat mulţi tineri: cadre universitare, profesor doctor Onică Lemnete, profesorul universitar Eftimie Grecu, colonel medic Ion Giuclea, profesorii: Traian Mitruş, Nicu-Pascu Bolborici, Filuş Vocheci, Tică Petrescu, juristul Ion Petrişor, economiştii: Diana şi Ion Iagăr, Paraschiva Lemnete, Stan Toader, Traian Lemnete şi mulţi alţii.

Colectivul de cadre didactice este format din oameni dedicaţi meseriei de dascăl, de la cei de-abia ieşiţi de pe băncile facultăţii, până la cei care se apropie de vârsta pensionării. Numărul mic de elevi are şi avantaje: cadrele didactice îi cunosc mai bine pe fiecare în parte, la fel şi pe părinţii lor, relaţiile profesori-elevi, profesori-părinţi, elevi-elevi sunt deschise. Un alt avantaj ar fi posibilitatea activării unui procentaj cât mai mare de elevi în activităţile extracurriculare şi extraşcolare. Elevii au încredere în personalul şcolii, disciplina este riguroasă.
La nivelul şcolii se desfăşoară numeroase activităţi educative, conform „Calendarului muncii educative” al I.S.J. Teleorman şi celui propriu, al şcolii. Elevi şi cadre didactice sunt implicaţi în numeroase programe educative: „Finis Coronat Opus”- program de orientare şcolară şi profesională, „Recunoaşte-ţi duşmanul!”- program de prevenire şi combatere a consumului şi abuzului de droguri, programul de pregătire a elevilor în vederea susţinerii Testelor Naţionale, programul de educaţie ecologică, cel de educaţie pentru drepturile omului, pentru cetăţenie democratică, cel de monitorizare şi combatere a absenteismului şi abandonului şcolar şi altele.
Şcoala noastră are, în acest moment, o mulţime de atuuri pentru a răspunde nevoilor societăţii, pentru a se considera un pilon al şcolii româneşti, în vederea integrării în spaţiul european. Scopul ei este să ofere absolvenţilor săi o pregătire corespunzătoare, care odată stăpânită, să le ofere o ,,pistă" de lansare spre liceele pe care doresc să le urmeze în vederea profesionalizării.
Această unitate şcolară îşi propune să asigure pregătirea şi educarea elevilor în spiritul muncii, cinstei şi al onestităţii, dezvoltându-le sensibilitatea şi personalitatea prin dobândirea cunoştinţelor de cultură generală, pentru însuşirea valorilor fundamentale ale culturii naţionale şi pentru înţelegerea schimbărilor fundamentale ce au loc în viaţa socială.
Şcoala îşi asumă rolul de promotor, catalizator şi facilitator al parteneriatului educaţional.Noi suntem o familie care nu piere şi nu îmbătrâneşte, ci transmite viitoarelor gene­raţii sentimentul lucrului bine făcut, cu răbdare şi temeinicie.

Niciun comentariu:

Despre mine

Turnu-Măgurele, Judetul Teleorman, Romania
Prof. de limba şi literatura română, coordonator de proiecte, consilier de imagine