A FI ÎNVĂŢĂTOR


Comisia Internaţională pentru Educaţie în secolul XXI recunoaşte rolul esenţial al învăţământului primar în calitatea sa de a da elevului „un paşaport pentru viaţă”.
Scopul rămâne unul singur: modelarea şcolarului cât mai aproape de cerinţele viitorului – capabil să înţeleagă lumea din jurul său, să comunice cu semenii, să se integreze efectiv în contextul viitorului parcurs şcolar, să se descurce în orice situaţie l-ar pune viaţa. Este cert că pentru aceasta, rolul învăţătorului iese din nou în prim-plan - este un rol activ - fiind chemat să cunoască elevul în toate împrejurările de manifestare (şcoală, familie, societate) pentru a organiza actul instructiv-educativ, pentru a găsi şi folosi cele mai eficace tehnici sau instrumente ale activităţii intelectuale.
Pasul cel mai greu pentru un copil, dar şi pentru învăţător este intrarea în clasa I. În acest moment copiii reacţionează total diferit: unii au un bagaj de noţiuni, trăsături pozitive de personalitate, motive corecte ale învăţării, alţii au noţiuni limitate, nu înţeleg importanţa învăţăturii, se sustrag de la activităţile şcolare.
Realitatea şi experienţa mea de învăţătoare au demonstrat că, deşi stăruinţa a fost mare şi interesul continuu, rezultatele n-au fost totdeauna la înălţimea aşteptărilor.
Se impune să avem o colaborare efectivă cu părinţii, să ne dezbărăm de vechile concepţii în care învăţătorul indică paşii de urmat, iar părinţii doar execută, să-i tratăm diferenţiat şi pe aceştia, nu numai pe copii, pentru a-i implica activ în activitatea elevului la şcoală şi acasă, spre a influenţa pozitiv atitudinea faţă de învăţătură.
Învăţătorul trebuie să fie un mediator între elev şi sursele de informare, între elev şi părinte, între elev şi societate. El are multiple roluri în procesul formării şi desăvârşirii calităţilor necesare omului de mâine: instruieşte, educă, îndeamnă, încurajează, stimulează, cultivă, dirijează, corectează, laudă, evaluează, valorifică ceea ce e pozitiv la fiecare elev în parte.

Floarea Moraru,
învăţătoare

Niciun comentariu:

Despre mine

Turnu-Măgurele, Judetul Teleorman, Romania
Prof. de limba şi literatura română, coordonator de proiecte, consilier de imagine