LIŢA - COMUNA MEA NATALĂ


Comuna Liţa este situată în zona de câmpie din sudul României. Suprafaţa ei este de 4793,30 ha. Distanţa faţă de cel mai apropiat oraş, Turnu-Măgurele, este de 3 km., iar faţă de gara Liţa, de 4 km.
Casele localnicilor sunt mari, încăpătoare, zugrăvite în culori pastelate. Curţile sunt îngrijite, au grădini cu flori, zarzavaturi şi aproape din nici una nu lipseşte viţa-de-vie. Se cresc şi păsări: găini, raţe, gâşte, curci şi bibilici, precum şi animale domestice: vaci, bivoliţe, cai, măgari, oi şi capre.
În comună se află biserica „Sfântul Gheorghe”, construită pe la 1869, lângă care se înalţă monumentul eroilor neamului. La acest monument dascălii îi aduc pe şcolari cu buchete de flori în zilele de sărbătoare naţională: 25 Octombrie - Ziua Armatei Române, 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, 24 Ianuarie - Unirea Principatelor şi 9 Mai - Proclamarea Independenţei de Stat a României.
Localul în care îşi desfăşoară activitatea administraţia locală, Primăria, a fost ridicat între anii 1850 şi 1852, prin contribuţia sătenilor. Vizavi se află Postul local de poliţie, din care cei trei oameni de ordine veghează ca legea să fie respectată.
Nu departe se poate observa cu uşurinţă cabinetul medical în care un medic din sat, Ioana Manţă şi cele două asistente medicale se îngrijesc de starea de sănătate a oamenilor.
Dar să nu uităm de sănătatea animalelor! Cabinetul veterinar este la distanţă de 500m de centrul satului şi toate animalele suferinde sunt tratate acolo.
Deoarece localitatea se întinde pe o distanţă destul de mare, părinţii elevilor de la şcoala din centrul satului au hotărât să mai construiască încă una, prin forţe proprii. Noi învăţăm aici, în Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2.
Comuna cuprinde aproximativ 3300 de locuitori. Liţenii au fost şi sunt oameni gospodari, truditori şi săritori la nevoie. Se ocupă cu agricultura, creşterea păsărilor şi a animalelor, iar unii dintre ei sunt angajaţi în Turnu-Măgurele şi au diferite meserii.
Sunt oameni credincioşi care cunosc şi respectă tradiţia sub toate formele ei. În fiecare duminică merg la biserică şi se roagă pentru cei dragi.
Mie îmi place să locuiesc în Liţa, deoarece aici m-am născut, aici am familia şi prietenii şi tot aici vreau să rămân să-mi clădesc propriul cămin.
Dacă vreţi să ne cunoaşteţi, vizitaţi-ne!



Răzvan Manea şi Sorin Mîndroc,
elevi în clasa a VII-a

3 comentarii:

CIPRIAN spunea...

Stimată doamnă profesoară,
Sunt fiul învăţătoarei Aurora Ionescu şi al preotului Ioan Ionescu.Ambii şi-au desfăşurat activitatea la şcoala, respectiv biserica din Liţa.Eu deţin o copie după documentul care s-a pus la temelia actualei primării.Construcţia acesteia a început în primăvara anului 1948.Intenţionaţi să puneţi bazele unui muzeu al comunei? Sunt interesat.
Cu stimă,
Ciprian Ionescu.

Lucian Filipeanu spunea...

cand s-a facut constructia, unde acum functioneaza primaria , primar a fost Ghina Bujoreanu

Anonim spunea...

Ma numesc Mitrus Mihai, am fost elev in acasta scoala din 1997 pana in 2000, cand mi s-a intamplat un necaz si am fost nevoit sa ma mut in Medias, am avut invatatoare pe doamna Moraru Floarea. Ma bucur nespus sa vad ca scoala si-a facut o pagina de web, si ca sunteti in dezvoltare. Mult succes in continuare si sper sa vin sa va vizitez intr-o buna zi

Despre mine

Turnu-Măgurele, Judetul Teleorman, Romania
Prof. de limba şi literatura română, coordonator de proiecte, consilier de imagine